Bemutatkozik a fedőporos hegesztő

A fedettívű hegesztés, rövidítve FH az ömlesztő hegesztések salakvédelmű csoportjához tartozik. Az eddig nálunk alkalmazott nyíltívű (szemmel látható) hegesztésektől eltérően az FH íve zárt salakburokban, az emberi szemtől elzárva ég, ezért a hegesztés követéséhez hegesztőpajzsra nincs szükség. Ezáltal a folyamat során nem terheli sem a gépkezelőt, sem pedig a környezetét az ívfény káros hatásaival. További környezeti előnyként említhető a hegesztési folyamat során képződő füst mennyisége, ami szinte zérus.

Amilyen kényelmes és szemet kímélő egyfelől, ugyanannyira megnehezíti a hegesztőív adott vonalon való vezetését. Az FH alapváltozatánál egy tömör 3-4 mm átmérőjű huzalt alkalmazunk. A védőgázos hegesztéshez hasonlóan a huzaltartó dobról lecsévélt hegesztő huzalt tolórendszerű huzaltovábbító mozgatja és a védőgázterelő fúvóka helyén egy portölcsért találunk, ami a fedőport a huzal körül a tárgy felületére juttatja.

Az FH teljesen gépesített, nagy termelékenységű eljárás, amely azonban a fedőpor gravitációs adagolása miatt csak vízszintes helyzetben végezhető.
Az eljárást középvastag (12-25 mm) és vastag (>30 mm) lemezek vízszintes helyzetű tompa és sarokkötéseihez fogjuk alkalmazni.
Az üzemünkben az un. A2 Multitrack porvisszaszívó egységgel és egy 800 A maximális teljesítmény leadására képes áramforrással együtt alkotnak rendszert.