Rajt

Júniusi Tengerszem futás

Egy igazán sportos és felhőtlen szórakozáson vehettek részt mindazok, akik június elején ott voltak a már-már hagyományosan megrendezett Weinberg-Tengerszem futáson. A rendezvény keretein belül mindenki megtalálhatta a korának és fittségének legalkalmasabb mozgásformát. A futók több korcsoportban és női-férfi bontásban mérették meg magukat. Akiknek a futás megerőltetőbb, azok választhatták a nordic walking gyalogtúrát is.

A futóverseny a Weinberg 93’ Kft. telephelye elől indult, és közel 3 km-en és 164 m szintkülönbséggel haladt felfelé a Botkői pihenőn keresztül.

A nordic walking gyalogtúra célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet a nordic bottal a természetben végzett gyaloglás egészségünkre gyakorolt jótékony hatásaira, a közösségben végzett mozgás előnyeire. A túra közben több állomás is volt, melyeken elméleti és gyakorlati vetélkedők keretében mérhették össze tudásukat a csapatok. A Harsányi pincészet területét érintve a helyi szőlőtermesztés és borfeldolgozás módszereivel egy interaktív játékon keresztül ismerkedhettünk meg, és a túra zárásaként eredményt hirdettünk, a pincészet által felajánlott nyereményeket átadva.

A Megyer-hegyen lévő tengerszemet emberkéz formálta ugyan, de mára a természet és az egykori bánya harmonikus egységben van. Az egyedülálló látványosság 1977 óta természetvédelmi terület, ahová a Malomkő-tanösvény piros túraútjelzéssel vezet Sárospatak belvárosától. Régen ezen a helyen bányászták a gabonaőrlők és érczúzók malomköveit. A hajdani bányaudvart csapadékvíz töltötte fel és lélegzetelállítóan szép tó keletkezett a helyén. A tó legmélyebb pontja 6,5 méter, a tavat körülvevő sziklafalak 70 méterrel magasodnak a víztükör fölé. Ma a tengerszem kedvelt túrázó és kirándulóhely, ahol jól kiépített túraösvények és információs táblák segítik a tájékozódást, a kirándulók biztonságát pedig korlátok óvják.

2011-ben a Megyer-hegyi tengerszem elnyerte az ország legszebb természeti csodájának járó címet.

Vándor Szalonna
Ezúton szeretnénk megköszönni a szervezőknek és a résztvevőknek, hogy egy ilyen sikeres és örömteli rendezvénnyel gazdagították idén is a sárospataki naptárat. Reméljük, beszámolónk alapján te is kedvet kaptál, hogy jövőre ott legyél velünk a következő Tengerszem futáson!